Domažlická ambulance chronické bolesti pořídila přístroj k efektivnější léčbě

Domažlická ambulance chronické bolesti pořídila přístroj k efektivnější léčbě
Ambulance chronické bolesti, kterou vede v Domažlické nemocnici MUDr. Jiří Veselý, získala zásadní přístroj pro léčbu pacientů, jež trpí dlouhodobými bolestmi například zad, kloubů, končetin i dalších částí těla.

 Jedná se o radiofrekvenční generátor, který přináší oproti farmakoterapii řadu výhod. Pacientům vhodným k této léčbě sníží hladinu bolesti až na několik měsíců. S miniinvazivní radiofrekvenční léčbou začne anesteziolog Veselý u prvních pacientů v průběhu září a října.

Algeziologická ambulance se v Domažlické nemocnici zprovoznila loni v září. Protože se v kraji jedná o jedinou mimoplzeňskou ambulanci této odbornosti, velmi rychle si získala pravidelné pacienty. Jsou nejen z Domažlicka, ale i z Tachovska a Klatovska. „Nejčastějšími obtížemi jsou zejména bolesti zad a velkých kloubů a převažují degenerativní příčiny bolesti, tedy bolesti, které přicházejí mimo jiné i s věkem. Zatím menší část pacientů trpí bolestmi způsobenými úrazem nebo proděláním nemoci,“ říká lékař.

Pacienty dosud léčil neinvazivními metodami, například cílenými nervovými obstřiky. Nově ale bude u vhodných pacientů využívat právě i radiofrekvenční léčbu. „Analgetický efekt je dán účinkem elektrického pole na nervové struktury, které způsobí změny ve vedení bolesti. Jedná se o šetrný miniinvazivní zákrok, kdy do míst bolesti zavedeme speciální jehlu napojenou na radiofrekvenční generátor a po pečlivém prověření její polohy provedeme zákrok,“ popisuje lékař s tím, že zavedení jehly musí být velmi přesné. Provádí se proto pod rentgenovou nebo ultrazvukovou kontrolou.

„Předpokládaná doba účinku aplikace je velmi individuální, ale při úspěšné aplikaci se můžeme bavit v řádu týdnů až měsíců, což u pacientů s chronickou bolestí představuje výrazný úspěch,“ líčí lékař s tím, že účinnost farmakoterapie je obecně kratší a nižší.

Kromě degenerativních příčin a poúrazových stavů tvoří obecně významnou část pacientů algeziologických pracovišť i lidé s onkologickými onemocněními. Vznik vleklých a silných bolestí pak ovlivňuje i psychika, která je důležitým faktorem při zvládání mnoha životních situací. „Při úvodním rozhovoru s pacientem často zjišťuji, že ho před vznikem obtíží potkaly nějaké potíže, například rodinné nebo pracovní spory,“ vysvětluje Jiří Veselý s tím, že chronická bolest je pak už samostatné onemocnění, které pacientovi přináší výrazné utrpení a psychiku pacienta dál zhoršuje.

„V léčbě je proto důležitý komplexní multidisciplinární přístup. Jedním z jeho pilířů je i psychologická nebo rehabilitační péče,“ dodává lékař. Konkrétní léčba pak má k dispozici široké spektrum léčivých přípravků, které lékař vybírá vždy na míru pro konkrétního pacienta tak, aby dosáhli maximálního účinku při co nejnižší dávce daného léčiva. A nově má k dispozici právě i velmi moderní invazivní radiofrekvenční léčbu.

Algeziologie
•Akutní bolest slouží jako varovný signál a je krátkodobá. Chronická bolest je dlouhodobá a na nic nepoukazuje, sama se ale stává nemocí.
•Léčbou chronické bolesti, která často doprovází onemocnění pohybového aparátu se zabývá lékařský obor algeziologie. Pohybuje se na pomezí neurologie a anesteziologie.
•Včasná a intenzivní léčba může bolesti buď úplně odstranit nebo alespoň částečně a dočasně snížit. K léčení chronických bolestí se používá neinvazivních i invazivních postupů.
 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!