Dialyzační středisko v Sokolově si připomíná významné výročí

Dialyzační středisko v Sokolově si připomíná  významné výročí
Dialyzační středisko v Sokolově, které sídlí na adrese Slovenská 1863, si připomíná významné výročí. Již pětadvacet let funguje pod hlavičkou celosvětové sítě Fresenius Medical Care. Své zázemí zde mají pacienti se selhanými ledvinami na hemodialýze, domácí hemodialýze i peritoneálně dialyzovaní.

Provoz sokolovského dialyzačního středisko byl zahájen 13. dubna 1985. Přestože bylo tehdy součástí interního oddělení nemocnice Sokolov, sídlilo mimo její prostory – v budově Báňského úřadu. V počátcích byly možnosti léčby jen omezené – k dispozici byly pouze tři dialyzační přístroje. Malá kapacita střediska však nezabránila nadšení jeho personálu a sokolovské středisko se díky jeho vynalézavosti stalo jedním z průkopníků rekreační dialýzy. Jeho pacienti mohli trávit jednotýdenní pobyty na zámečku Favorit cca 30 kilometrů od Sokolova, kam se vždy přestěhovala veškerá technika nezbytná pro řádnou léčbu pacientů.     

V roce 1993 se v rámci privatizace stalo středisko součástí mezinárodní sítě National Medical Care, která rozšířila jeho kapacitu na 16 lůžek. Před pětadvaceti lety, v roce 1997, pak sokolovská dialýza přešla pod společnost Fresenius Medical Care. Díky tomu získala kompletní přístrojovou obměnu a mohla začít nabízet svým pacientům ty nejnovější a nejmodernější léčebné metody.

Díky zázemí předního poskytovatele dialyzační péče v České republice mají sokolovští pacienti k dispozici nejmodernější technologie a vysoký komfort – mohou sledovat televizi, využít wi-fi připojení k internetu, své obtíže mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí, pro otázky kolem jídelníčku a pitného režimu je jim k dispozici nutriční sestra. „Součástí našeho dialyzačního střediska je i nefrologická ambulance. Našim cílem je zachytit a sledovat pacienty s onemocněním ledvin, upřesnit diagnózu ledvinného onemocnění, poskytnout co nejdříve adekvátní léčbu, případně je včas připravit na dialýzu nebo k transplantaci ledviny,“ říká MUDr. Jiří Vlasák, primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Sokolově, který vede tuto dialýzu již od jejího založení v roce 1985. 


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!