Nemocná matka, mladí z děcáku. Čtyři žadatelé získají přednostně byt

Nemocná matka, mladí z děcáku. Čtyři žadatelé získají přednostně byt
V městských nájemních bytech najdou přednostně bydlení čtyři žadatelé, kteří ho z různých důvodů nezbytně potřebují, schválila to Rada města Plzně na svém posledním lednovém jednání.

Přednostně tak budou vyřízeny čtyři žádosti o sociální a dostupné bydlení vážně nemocných osob a těch, jež žijí s dětmi v nevyhovujících podmínkách. Třem žadatelům město vytipuje vhodné byty, podle jejich uvolnění, především v lokalitě Zátiší. Jedna žadatelka rovnou uzavře nájemní smlouvu k městskému bytu ve stejné lokalitě.

„Ve dvou případech se jedná o mladé lidi, kteří dříve pobývali v dětských domovech. Jim chceme nabídnout startovací byty pro mladé, ve kterých najdou domov a zázemí pro vstup do další životní etapy. Nájemní byt také přednostně nabídneme vážně nemocné matce dvou dětí a ženě s malým nemocným synem,“ uvedl David Šlouf, náměstek primátora pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem.

Přednostní řešení žádostí o registraci na sociální a dostupné bydlení spadá do agendy magistrátního odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. Jde o specifický institut, který umožňuje přednostní uzavření nájemní smlouvy k bytu v konkrétně specifikovaných situacích, které vyžadují neodkladné řešení. Neslouží ale k řešení dlouhodobé bytové nouze.

První žadatelkou je osmnáctiletá studentka, která v červnu ukončí střední živnostenskou školu, obor kuchař. „V září loňského roku ukončila ústavní výchovu, od té doby pobývá na internátní škole. Po absolvování školy se musí z internátu vystěhovat, nemá kam. S matkou má komplikovaný vztah, nekomunikují spolu, víkendy tráví u kamarádky. Žadatelka má příjem pouze z praxí, přibližně tisíc korun týdně, výživné nemá ustanoveno a o přídavek na dítě bude teprve žádat,“ uvedla Karolína Vodičková, vedoucí zmíněného odboru. Město žadatelce vytipuje startovací byt pro mladé v lokalitě Zátiší s možnou podporou sociálního pracovníka, o kterého má žadatelka zájem.

Rada města Plzně vyhověla také žádosti matce se dvěma dětmi, která trpí absolutním selháním ledvin, třikrát týdně absolvuje dialýzu a je nutná transplantace. Žena s dětmi bydlí v azylovém domě pro matky s dětmi v tísni, pobírá dávky hmotné nouze, státní sociální podpory a invalidní důchod. Město se pokusí vyhledat žadatelce byt podle jejích preferencí – v lokalitě Bory, nebo Zátiší.

Úspěšným žadatelem je také mladý muž, jenž si od sedmi let prošel několika zařízeními pro děti. „Z posledního dětského domova odešel v roce 2017, v Plzni se dostal do Domova na půl cesty, kde strávil necelý rok. Bydlel tři měsíce na ubytovně, která shořela. Poté odešel do Your chance, o. p. s, kde bydlí v bytě 3+1, k dispozici má jeden pokoj a společnou kuchyň, koupelnu a toaletu. Žadateli končí nájemní smlouva na jaře 2023, následně nemá kam jít. Je trvale zaměstnán, snaží se najít si vhodné bydlení sám, prozatím ale bezúspěšně,“ řekla Karolína Vodičková. Jeho situaci chce město řešit startovacím bytem v lokalitě Zátiší.

Čtvrtá žadatelka pečuje o nemocného pětiletého syna, oba prozatím žijí s bývalým partnerem v malém bytě. Žena není schopná se z finančních a sociálních důvodů osamostatnit a zajistit
si bydlení na volném trhu. „Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování s ohledem na nutnost opuštění současného bydlení navrhl uzavření nájemní smlouvy k bytu v lokalitě Zátiší o velikosti 2+kk, který se uvolnil v průběhu procesu projednávání přednostního řešení žadatelky,“ doplnila Karolína Vodičková. Nájemní smlouva s touto žadatelkou bude uzavřena na dobu šesti až 11 měsíců s možností jejího opětovného prodloužení o půl roku. Uzavření nájemní smlouvy nebude podmíněno uhrazením první platby nájemného a záloh za služby.

Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování spolupracuje s Filozofickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni, studenti z katedry sociologie pomáhají sociálním pracovníkům při zabydlování různých domácností. Minulý týden pět studentů pomáhalo připravit byt pro seniorku, jejíž děti pobývají v zahraničí, žena žije v nevyhovujícím bydlení, které musí do 31. ledna opustit. Rada města Plzně pro ni již dříve schválila přednostní uzavření nájemní smlouvy k bytu. Studenti sestavili nábytek, který jí poslala ze zahraničí dcera, zprovoznili televizor, pověsili darované obrazy a byt uklidili. Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování si spolupráce s katedrou sociologie velice váží.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!