Chodov: Evangelický kostel dostane novou fasádu

Chodov: Evangelický kostel dostane novou fasádu
Opravu fasády a střechy věže evangelického kostela začal připravovat Chodov. Město převzalo od církve svatostánek do své správy na počátku tohoto roku a v rámci rozpočtových změn už vyčlenilo první peníze pro jeho potřeby.

Na údržbu kostela a vstupní revize půjde 65 000 korun. Částku radnice vyčíslila na základě zkušeností s kostelem svatého Vavřince, který má město ve svém majetku už řadu let.

Větší sumu, a to 390 tisíc korun, uvolní Chodov na kompletní projektovou dokumentaci opravy fasády a střechy věže. „Letos bude šance na získaní dotačních peněz právě na kulturní památky. Byla by škoda o ně nezabojovat, a proto chceme být připraveni i s projektovou dokumentací. Dotace by mohla být až do výše 85 procent,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger.

Podle městského historika Miloše Bělohlávka je chodovský evangelický kostel typickým zástupcem protestantských sakrálních staveb vzniklých na přelomu 19. a 20. století. Jeho základní kámen byl položen 4. června 1906, samotná stavba pak byla dokončena počátkem jara 1907. Slavnostní vysvěcení se uskutečnilo 7. dubna téhož roku. „Kostel byl vysvěcen jako kostel svatého Kříže, ale tento název se nikdy příliš neujal a prakticky po celou dobu své existence je stavba jednoduše označovaná jako evangelický kostel,“ doplnil historik.

Zdroj: Měst Chodov


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!