Cheb: V rozpočtu se škrtalo, očekává se propad příjmů (TV Západ)

Cheb: V rozpočtu se škrtalo, očekává se propad příjmů (TV Západ)
Plány rozpočtů na příští kalendářní rok měst a obcí v České republice se nacházejí v období, kdy finišují jejich přípravy a schvalování. Municipality i kraje ale pracují s nejistými daty, protože vše silně ovlivní budoucí podoba schvalovaných daňových zákonů, které nyní putují mezi oběma komorami parlamentu.

„Současná situace je plná otazníků. Sice máme v rozpočtu naplánované výdaje asi ve výši miliarda 200 milionů. Nicméně na příjmové stránce panují obrovské nejistoty, do kterých nám ještě vláda hází další granáty se svými daňovými opatřeními, která zřejmě vstoupí v platnost až po novém roce. Od toho se budou odvíjet i příjmy městského rozpočtu. Pro letošní rok jsme plánovali rozpočet i jeho příjmy velmi konzervativně. I díky určitě kompenzaci, kterou vláda poskytla, by letošní příjmy měly klapnout tak, jak jsme původně předpokládali a zvládneme všechno pokrýt. Na příští rok zřejmě hrozí propad v řádu možná i několika desítek milionů korun, který může být ještě těmi dalšími opatřeními vlády zhoršen. Proto jsme museli přistoupit k restrikcím i na výdajové straně. To, že výdaje jsou výrazně vyšší než příjmy, je způsobeno tím, že máme určité prostředky z letošního roku převedené na příští rok. A samozřejmě i město má určité finanční prostředky v záloze, které chceme v příštím roce zapojit,“ uvedl k situaci starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Odsunuly se některé nákupy pro Městskou policii, nebudou se valorizovat platy úředníků, krátily se i výdaje na údržbu městských nemovitostí. Vcelku se ale jedná jen o nepříliš významnou část rozpočtu. Při jeho sestavování proto musely nastoupit ráznější škrty. 

„My jsme původně chtěli k rozpočtu přistoupit tak, že z naplánovaných akcí sem tam něco škrtneme. Nakonec jsme bohužel zjistili, že budeme muset jít opačnou cestou – vyškrtneme všechno a budeme tam dávat jen to nejpotřebnější. Naprostou prioritu měly akce, které jsou pod dotací. Což znamená lávka na Švédský vrch, přírodovědné centrum DDM Sova a také zateplení a rekuperace na 3. ZŠ + ještě další odborné učebny na jiných základních školách. Tam chceme dotace využít, proto musíme spolufinancovat. Další balík byly akce, které už jsou zasmluvněny a vysoutěženy. Museli bychom již platit případné sankce, kdybychom od nich odstoupili. Z toho zbytku se pak už podařilo prosadit jen velmi málo. Z hlediska akcí, které rozhodně chceme realizovat, tam především patří dostavba sportoviště na levém břehu Ohře, kde vznikne plnohodnotný atletický stadion, skatepark a také nové zázemí pro streetball nebo beachvolejbal. Plánujeme i rekonstrukci některých komunikací. Na letošní rekonstrukci Dukelské ulice naváže rekonstrukce ulice Karlova. Chceme pokračovat i v revitalizaci sídliště Spáleniště, kde by mělo dojít na ulici Mírovou. Samozřejmě další prostředky poplynou např. do našich škol a dalších zařízení,“ dodal Jalovec. 

Pokračovat budou opravy komunikací v okrajových částech města. Ředitelé školských zařízení nemusí již vracet ušetřené finanční prostředky do rozpočtu města a mají tím větší motivaci k úsporám. V letošním roce občané nemuseli platit poplatek za odpady, podobná úleva se pro příští rok neplánuje. Návrh rozpočtu by mělo Zastupitelstvo města schvalovat na svém posledním letošním zasedání ve čtvrtek 17. prosince. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!