Cheb: V nemocnici zahájil provoz nový terapeutický rentgen

Cheb: V nemocnici zahájil provoz nový terapeutický rentgen
Přístroj značky Wolf T 200 je určený k nenádorové terapii a bude pomáhat především pacientům s artrózou, nebo s takzvanou ostruhou u kterých selhala konvenční léčba.

"Nový přístroj byl zakoupen díky dotaci, kterou se nám podařilo získat z evropských fondů prostřednictvím ROP a nahradí zastaralý a technicky i morálně opotřebovaný přístroj, který se v chebské nemocnici používal,” říká MUDr. Josef März, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN).

Dosavadní rentgen TUR 250 používaný chebskými lékaři totiž pocházel z roku 1969 a po 44 letech provozu již nedokázal plnit současné požadavky na tato zařízení. 

"Nový přístroj je nejen přesnější a tím pádem i efektivnější, ale měl by mít i výrazně vyšší provozní spolehlivost," uvádí dále MUDr. Josef März.

K plnému uvedení do provozu dochází bohužel se zpožděním, protože krátce po instalaci přístroje došlo ke krádeži části komponentů. Vyšetřování Policií ČR, následná nutná dodávka nových dílů, jejich montáž i nutnost provedení všech kontrol znovu tak umožnily léčbu pacientů až nyní.

Samotné náklady na zakoupení přístroje činily necelých 10 milionů korun a dalších několik set tisíc si vyžádaly stavební úpravy vlastní ozařovny a instalace rentgenu v pavilonu C Nemocnice v Chebu. Ta finální nakonec proběhla v závěru února 2017 a několik dalších měsíců trvalo jeho nastavení a provozní měření, které vyvrcholilo v květnu měřením a auditem nadřízených orgánů v radiační ochraně Správy úložišť radioaktivních odpadů a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na jejich základě pak bylo 17. 6. 2017 vydáno povolení ke klinickému provozu nového rentgenu.

“Cílem nenádorové radioterapie je úleva od obtíží způsobených nezhoubným onemocněním, eventuálně zabránění zhoršení funkce postiženého orgánu po vyčerpání všech ostatních standardních léčebných metod, jako je aplikace kortikoidů, rázová vlna a podobně,” říká MUDr. Pavel Krištof, primář chebského Oddělení radioterapie a klinické onkologie.

Ročně by tuto léčbu mělo v Chebu absolvovat kolem 300 pacientů z celého Karlovarského kraje. Stejně jako u dalších podobných metod je ale pro podstoupení takového nezbytné doporučení ošetřujícího lékaře.


Zdroj: Nemocnice Cheb

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!