Cheb: V komunitní zahradě proběhla letní slavnost (TV Západ)

Cheb: V komunitní zahradě proběhla letní slavnost (TV Západ)
Komunitní zahrada v chebské Májové ulici slouží od letošního roku klientům spolku JOKER. V úterý 22. srpna uspořádal spolek zahradní slavnost spojenou s předáním elektrického vozíku. A to za účasti desítek hostů, seniorů i vedení města Chebu.

„Naše komunitní zahrada je v prvé řadě pro naše klienty sociálně-terapeutických dílen, aby tady trénovali práci na zahradě. Máme klienty, kteří nemají moc dobrou jemnou motoriku, ale jsou schopni rýt zahradu či hrabat trávu,“ vysvětlila manažerka spolku JOKER Petra Lhotáková.

Na pozemku, kde dříve fungovaly školní pozemky, zůstala původní pouze dřevěná zahradní stavba. Nově bylo postavené zděné zázemí, včetně bezbariérových toalet. Na pozemek byla připojena elektřina, voda i kanalizace. Vše s nákladem okolo dvou milionů korun.

„S námi o zahradu pečují senioři z chebského klubu důchodců. Pečují o ni skvěle i bez nás. Opravdu, my sbíráme zkušenosti od nich. Můžeme se od nich učit, spolupracujeme a komunikujeme. Dále s námi začala spolupracovat chebská soukromá škola Vlaštovka, která je Waldorfská. Mají zde pár záhonů – např. hrášek. Děti tady sbíraly žížaly, atd. To je začátek. Představuji si, že zahrada bude přibírat další a další lidi - zájemce, kteří tady budou s námi pracovat a spolupracovat. Postupně se skutečně vytvoří komunita lidí, která bude dohromady napříč sociálním spektrem – mladí, staří, zdraví, méně zdraví. Věřím tomu, že se zde budeme potkávat a společně spolupracovat,“ věří Lhotáková.

Město Cheb činnosti JOKERu, zahrnující i komunitní zahradu, podporuje prostřednictvím grantů.

„My jsme chtěli, aby se omezil vliv města na další činnosti a aby město dělalo to, k čemu je určené. Takže jsme předali zahradu do fungování sdružení JOKER, který se o ni nádherně stará. Využívá ji pro terapeutické účely, pro setkávání starších a mladších lidí. Takže my jsme velmi spokojeni s tím, jak v současné době komunitní zahrada funguje. Doufáme, že se její činnost bude do budoucna dále rozvíjet,“ podpořil projekt starosta Chebu Antonín Jalovec.

Během letní slavnosti došlo na kulturní program, občerstvení i překvapení. Soukromá společnost věnující se zaměstnávání lidí předala klientům JOKERu elektrický vozík.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!