Cheb: Transky, body, vteřiny

Cheb: Transky, body, vteřiny
Západočeské divadlo v Chebu vás zve na premiéru do Studia d. V rámci Extra echt epesně české sezóny uvádí hru současného autora, herce a režiséra Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny, která byla českou divadelní kritikou roku 2019 oceněna jako nejlepší hra roku.

Transky, body, vteřiny jsou groteskním leporelem ze života zapomenuté československé běžkyně Zdeny Koubkové, která dvacet let čekala na odhalení a potvrzení své pravé identity. Ta, jak název napovídá, byla mužská.  V roce 1936 se Zdena stala mužem a její světové rekordy byly vymazány. Její jméno zapadlo, dokud na něj nenarazil Tomáš Dianiška a nezpracoval pozoruhodný příběh pro jeho rukopis typickým černohumorným, přímočarým způsobem. 

Text není jen dobovým životopisným dramatem, ale dotýká se ryze současných témat společenského extremismu a xenofobie. 

V hlavní roli neobvykle vysoké, šlachovité a sportovně nadané dívky, která se před našima očima proměňuje v muže, se představí Jan Hanny Firla. Novinářku Lídu, která nás příběhem provází a postupně odhaluje Zdenino tajemství, hraje Vladimíra Vítová. V rolích začasté pochybných autorit (trenéra, sbormistra, lékaře ad.) uvidíte Daniela Mišáka.  Zdeniny kamarády a kamarádky z vesnice, atletické konkurentky a konkurenty, sportovní reportéry, rodiče ad. hrají Magdaléna Hniličková, Tereza Švecová, Antonín Brukner a Pavel Richta.

Režisér Jiří Hájek je milovníkem černého humoru. Herce vede ke groteskní stylizaci, která stojí v protikladu k citlivému pojetí hlavní postavy. 

Scénografka Dominika Lippertová vytvořila ve Studiu d multifunkční výpravu - centrálním objektem je nadrozměrná dřevěná skříň, která odkazuje k loutkovému divadlu, obludáriu či kabinetu kuriozit. Hudbu k inscenaci složil herec a muzikant Ivo Sedláček (kapely P/\ST, Fekete Seretlek ad.), který kombinuje moderní postupy s dobovými melodiemi. Dramaturgie se ujala Marie Nováková. 

Inscenace bude mít ve Studiu d Západočeského divadla premiéru v pátek  9. prosince a v sobotu 10. prosince v 19 hodin. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!