Cheb: Systém podpory aktivit se zjednodušil a dostal více peněz (TV Západ)

Cheb: Systém podpory aktivit se zjednodušil a dostal více peněz (TV Západ)
Dva roky trvající přípravy reformy Systému podpory aktivit v Chebu završilo rozhodnutí Rady města, se kterými seznámilo vedení města média na pravidelné tiskové konferenci. Systém řeší především financování klubů, ale i další podporované oblasti.

"Celkově se navyšuje poměrně výrazně i částka, která v Systému podpory aktivit bude alokována. Až do letošního roku to bylo v souhrnu 14,5 milionu. Nyní to bude 19 milionů korun, kterými se snažíme podpořit občany v tom, aby mohli realizovat akce, které jim opravdu budou ku prospěchu v rámci města Chebu. Co se týče změn, tak největší změny spočívají v tom, že nyní to budou jednotlivé dotační programy – 4 v oblasti sportu, 2 v oblasti kultury, 2 v oblasti školství a 2 v oblasti sociálních věcí a zdravotnictví. Vždy ten jeden z programů je na jednorázové akce a jeden je na celoroční činnost s tím, že v oblasti sportu ještě rozlišujeme sportování dětí, kam půjde největší část alokace, sportování dospělých a reprezentace města," popsal hlavní rozdíl stavu starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Posouvá se také datum dokdy mohou kluby žádat o příspěvek, a to z 30. září na konec října. Nový systém také více motivuje kluby pracovat s mládeží a soustředit se na svou hlavní činnost – sportování. A ty nově vznikající pak mají možnost získat finance. 

"Skutečně jedním z největších problémů stávajícího systému bylo, že uznával náklady z minula. Hlavně náklady na údržbu sportovišť. Pokud nějaký subjekt vznikl nově a nebyl schopen doložit nějaké minulé náklady, tak vlastně nedostal po dobu prakticky dvou let nic. Nyní je ten systém průběžný. Jakmile subjekt vznikne, na základě toho, kolik má členů a jakých soutěží se účastní, může si okamžitě žádat," potvrdil starosta. 

K celému novému systému podpory vznikly i specializované stránky, na kterých najdou informace nejen sportovci, ale také veřejnost. Zjednoduší se také agenda žádostí. 

"Obecně pro veškerou sportovní činnost v Chebu existuje speciální web Sportuj v Chebu  www.sportujvchebu.cz, kam oddíly vyplňují všechny akce, tréninky atd. Takže ten je pro informování občanů úplně nejlepší. Je na to i mobilní aplikace. A samozřejmě případně i na stránkách radnice vznikl přímo odkaz v sekci Potřebuji si zařídit pro podávání žádostí. Pokud dotyčný subjekt má k dispozici elektronický podpis, tak už vůbec nemusí chodit na úřad a může celou žádost podat ryze elektronicky. Ale i ostatní subjekty je budou podávat prostřednictvím portálu Občana. Snažíme se minimalizovat to dobíhání na radnici a      podepisování dokumentů," dodal Antonín Jalovec. 

Odkazy na stránky najdete v textové části reportáže. 

https://www.sportujvchebu.cz/
https://cheb.cz/neinvesticni-dotace-programy/ms-89901/p1=89901

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!