Cheb: Příjmy města v roce 2023 mají přesáhnout miliardu korun (TV Západ)

Cheb: Příjmy města v roce 2023 mají přesáhnout miliardu korun (TV Západ)
Návrh rozpočtu města Chebu na rok 2023 počítá s příjmy lehce nad jednou miliardou korun a výdaji zhruba 1 miliarda 285 milionů korun. Návrh včetně rozpočtového výhledu na roky 2024 – 2026 schválila Rada města na své prosincové schůzi.

"Ten rozdíl je dofinancován ze zůstatků účtu a z nevyčerpaných prostředků letošního roku, takže ten rozpočet je potom vyrovnaný. Ovšem v příštích letech, protože děláme i rozpočtový výhled, tak v příštích letech se předpokládá, že budeme muset předfinancovat některé projekty, které jsou dotovány, tak je budeme muset předfinancovat úvěrem, ale po příchodu té dotace zase úvěr splatíme, takže to budou krátkodobé překlenovací úvěry. Takže je to otázka taková, že ten rozpočet je stabilní, ale nicméně, aby mohl být zpracován, tak se musela provést velká řada škrtů. Protože jaksi první etapa rozpočtu předpokládala schodek 330 milionů celkových i s dofinancováním. Ve druhé etapě jsme se dostali na 80 milionů a teprve v té třetí etapě, kdy jsme skutečně vyškrtali kde co a kde i ty podřízené organizace rozpočtové zasáhly do svých rozpočtů s úsporami, tak jsme se dostali k tomu, jak je to dnes," uvedl starosta Chebu Jan Vrba. 

Velké investiční akce v příštím roce nejvíce ovlivní podle města především náklady na dokončení lávky na Švédský vrch. 

"Kde budeme muset zaplatit v příštím roce 100 milionů korun, což samozřejmě podvazuje ten investiční rozvoj dál, takže tam ještě z velkých částek zbývá dostavba komunikací na sídlišti Spáleniště přes 30 milionů korun, pak jsou tam některé velké opravy, například Americký most za 10 milionů korun a podobně. Ovšem co je podstatné, tak jsme zachovali pro ty příští roky ambiciózní projekt rozvoje škol, do kterých bude investováno asi 200 milionů korun dohromady, ale nicméně drtivá většina z toho je pod dotacemi, takže předpokládáme, že to školství v tomto směru tady mohlo dostat na dobrou úroveň, a to je taková záležitost  kde jsme neškrtali, protože to je základ pro budoucnost města," přiblížil starosta. 

Město čeká podle vedení řada větších oprav, například stav Dominikánského kláštera a další. 

"Musíme udělat rekonstrukci haly sportovní na Lokomotivě, zatéká nám do zimního stadionu, a tak podobně. Je řada věcí, do škol nám zatéká zase střechami pro změnu, takže tyto technické záležitosti chceme vyřešit v příštích letech, na to se chceme soustředit. A jen takovou poznámku ohledně Dominikánského kláštera jsem chtěl říci. My tam chceme přestěhovat Základní uměleckou školu, protože dnes bohužel má tak malou kapacitu míst, že dokonce někteří žáci jsou na pořadníku, když někdo odpadne, tak aby se tam mohli učit na některé nástroje, což je škoda. Tak my jí chceme přestěhovat právě do toho rekonstruovaného Dominikánského kláštera a musím říci, že jsem o tom jednal s ředitelem té ZUŠky, panem Smitkem, který řekl, že pro něj by to byl krok do 21. století, takže si od toho hodně slibuje," popsal situaci s majetkem Vrba. 

V příjmové stránce vedení očekává i díky letošnímu vývoji solidní výsledky. 

"Tam samozřejmě jsme lehce ambicióznější, než bylo zvykem, protože v té současné turbulentní době zjišťujeme, už i pro ten letošní rok 2022, že ta příjmová část nám docela dobře vychází, tak tam jsme si dovolili být o něco ambicióznější, ovšem nepředpokládáme, že bychom významně ten rozpočet sanovali prodejem majetku, to zatím tak není," slíbil starosta. 

Rozpočet včetně výhledů bude předmětem schvalování na zasedání Zastupitelstva ve čtvrtek 15. prosince. Návrh je dostupný na webových stránkách města v odkaze v textové části reportáže

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!