Cheb: Herci provedli účastníky akce bránou do minulosti

Cheb: Herci provedli účastníky akce bránou do minulosti
Město Cheb získalo dotaci od Ministerstva vnitra České republiky na realizaci projektu „Komunitní aktivity pro podporu integrace držitelů dočasné ochrany ve městě Cheb".

V historickém centru města Chebu prožily 28. června 2022 rodiny s dětmi dvě interaktivní procházky. Jednalo se o edukační lekci "Poklady starého Chebu IV. - Neočekávaný příjezd krále", kterou realizoval lektor Daniel Čihák spolu s herci Západočeského divadla v Chebu. Protože cestu o 700 let zpět do středověkého Chebu roku 1322 absolvovalo několik českých i ukrajinských rodin, byla lekce simultánně tlumočena do ukrajinštiny překladateli Katerynou a Vasylem Filip. Děti si na vlastní kůži vyzkoušely a prožily životy talentovaných chebských řemeslníků a bohatých obchodníků. Jejich úkolem bylo připravit hostinu a dary pro krále Jana Lucemburského, který měl neočekávaně dorazit na jednání o připojení Chebska ke Koruně české.

Herci provedli účastníky bránou do minulosti, zavedli je na půdu Grünerova domu se zachovalým unikátním barokním krovem, představili jim chebské náměstí s jeho majestátnými domy patřícími významným chebským rodům a osobnostem, prošli Kramářskou uličkou, pomohli chebské kramářce ve Špalíčku vyrobit a shromáždit zboží pro krále. Na závěr se účastníci setkali s pohůnkem chebského kata v mučírně, získali od něj nazpět zcizený erb města Chebu, vrátili jej purkmistrovi a byli tak připraveni na příjezd krále Jana. Ten se ovšem vydal do bitvy, dorazí tedy snad někdy příště. Děti byly i tak za svou snahu a pomoc odměněny, a to z rukou samotného purkmistra. Obdrželi od něho část pokladu z městských truhlic - inspirativní a poučné omalovánky S pastelkami městem Cheb autorky a ilustrátorky Evy Chupíkové, ukrajinský speciál časopisu Raketa i tematické placky.

Další prohlídka pro rodiče s dětmi je plánována na září 2022, termín bude upřesněn. Zájemci se budou moci přihlásit na webových stránkách https://sites.google.com/view/ukrajinci-cheb/homepage, kde naleznou informace o dalších pořádaných akcích, jako je červencový výlet do Lokte či Komunitní pečení.

Daniel Čihák, lektor MAP II Cheb

Zdroj: FB Město Cheb


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!