Cheb: CHEVAK by měl kompletně přejít do českých rukou (TV Západ)

Cheb: CHEVAK by měl kompletně přejít do českých rukou (TV Západ)
Vodohospodářská společnost CHEVAK Cheb, a.s., která zajišťuje dodávky pitné vody pro 85 tisíc obyvatel v oblasti, směřuje ke změnám ve vlastnictví. Obcím dnes v CHEVAKu patří téměř 70 % akcií, zhruba 28 % akcií drží německá společnost Gelsenwasser AG, zbytek pak drobní akcionáři. Němci zmíněný podíl ve společnosti získali v roce 1998 za zhruba 290 milionů korun. Od německé společnosti chtějí zastoupená města odkoupit její podíl.

"Hlavním důvodem je jedna věc, že byla ukončena smlouva o prioritních akcií v roce 2018. Druhým důvodem je, že obce posledních 20 let neustále do podniku vkládají své nově vybudované majetky s tím, že cena se pohybuje mezi 5 ž 8 % stavebních nákladů. Tím narůstá i hodnota podílů ve společnosti. Dá se tedy říci, že dnes města dotují podíl německého akcionáře, který samozřejmě žádné stavby na české straně pro společnost CHEVAK Cheb, a.s. negeneruje," popsal situaci starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. 

Podle zpráv měst, které jednání vedou, vyinkasoval německý akcionář díky držení tzv. prioritních akcií (tento typ akcie umožňuje přednostní výplatu dividendy) do roku 2018 přes 330 milionů korun. Naproti tomu obce s největším akciovým podílem se musely oproti tomu spokojit s „drobnými“. Například Město Cheb, po Gelsenwasser druhý největší akcionář (17,3%) utržilo do roku 2018 6,1 mil. korun, Mariánské Lázně, druhý největším obecní akcionář (14,8%) pak  5,8 mil. korun, Aš (10,2%) cca 4 mil. korun a Fr. Lázně (10,1%) 3,4 mil. korun. Tato čtyři města přitom drží více než 50% podíl ve společnosti a disponují tak kvalifikovanou většinou pro rozhodování na valných hromadách, kde se schvalují klíčová rozhodnutí pro společnost, například právě výplata zisku.

Společnost CHEVAK by se do budoucna neměla soustředit na zisk, ale na udržení ceny vody, a také na investice do obnovy a rozšiřování vodárenských sítí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!