České dráhy posilují o Vánocích dálkové spoje. I na západ

České dráhy posilují o Vánocích dálkové spoje. I na západ
České dráhy posílí před vánočními svátky a na Nový rok dálkové vlaky na nejvytíženějších linkách.

Posilové vozy nabídnou několik set míst k sezení navíc. V souvislosti s prázdninami budou posilové vozy vypraveny od čtvrtka 22. prosince a na konci prázdnin pojedou do 2. ledna. 

Nejvíce posilových vozů zařadí České dráhy do provozu před Vánoci především ve dnech 22. a 23. prosince a potom na konci vánočních prázdnin 1. a 2. ledna. Posilové vozy budou zařazeny na různých dálkových linkách, např. mezi Prahou a moravskými městy, na Jižním a Západním expresu a na dalších linkách. České dráhy do oběhu nasadí mimořádně o jedno Pendolino navíc, na povinně místenkový spoj, a soupravu railjet na jeden z dalších vlaků. Mimořádné posilové vozy na klasických rychlících a expresech nabídnou několik set míst k sezení navíc. 

Přesto je třeba očekávat ve špičkových časech vysoké obsazení železničních spojů. České dráhy proto doporučují včasné pořízení rezervace. Cestující bez rezervace by měli zvážit využití vlaků mimo přepravní špičku, popřípadě pokud mohou svou cestu plánovat na den mimo špičku, tak využít k cestě jiný den. Jde například o studenty, kteří se mohou na internáty vracet až v pondělí 2. ledna. 

Přehled obsazenosti a volných míst v jednotlivých spojích je dostupný u spojů spravovaných českým rezervačním systémem ARES a cestující si je mohou zobrazit v e-shopu nebo aplikaci Můj vlak při zadání volby rezervace místa z plánku. Pokud je většina míst u spoje už označená jako rezervovaná, je třeba počítat s velkou obsazeností spoje a dopravce doporučuje vyhledat spojení v jiném čase.   

Slabší provoz o Vánocích  

V pátek 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude okolo 18. až 19. hodiny postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic odjede v 18:21 hod. Podobná situace je i v dalších směrech, když např. poslední rychlíky do Plzně odjedou z Prahy v 19:43 nebo do Ústí nad Labem v 18:45. 

V sobotu 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, klasický sváteční provoz však začne o něco později až mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky ČD také v pondělí 26. prosince na 2. svátek vánoční.

Omezení provozu vlaků během vánočních prázdnin

V průběhu vánočních prázdnin bude z důvodu nižší poptávky po cestování omezen provoz některých spojů. Cestující prosíme, aby informacím o omezení provozu v době Vánoc a novoročních oslav věnovali zvýšenou pozornost. Konkrétní údaje o omezení jednotlivých vlaků jsou uvedeny v elektronických vyhledávačích spojení, v knižních jízdních řádech jsou datumová omezení vyznačena příslušnou poznámkou (např. údaj 10 označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, číslice 11 značí spoje, které nejedou 25. prosince a 1. ledna, poznámkou 18 jsou vyznačené vlaky, které jedou v pracovní dny s výjimkou vánočních prázdnin atp.).

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!