Bezplatné obědy podporují žáky a snižují sociální vyloučení

Bezplatné obědy podporují žáky a snižují sociální vyloučení
Školní obědy mají významný dopad na začlenění dětí do kolektivu a pomáhají předcházet sociálnímu vyloučení, zároveň pozitivně ovlivňují školní docházku. Projekt bezplatných obědů se zaměřuje na zahrnutí dětí z pěstounských rodin a ukrajinských uprchlíků.

Není novinkou, že v případě stravování dětí hrají důležitou roli teplé a vyvážené obědy. Ale co když je k tomu do stravy přidána i sociální složka? Podle náměstkyně hejtmana Šárky Šimočkové, jejíž současný projekt se zabývá tímto tématem, mají školní obědy významný dopad na začlenění dětí do kolektivu a pomáhají předcházet sociálnímu vyloučení. Zároveň pozitivně ovlivňují školní docházku.

Šimočková zdůraznila, že dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit školní obědy, je v kraji stovky. 'V prvním pololetí tohoto školního roku jsou bezplatné obědy nasmlouvány pro zhruba 2 700 školáků. Jsem ráda, že budeme v tomto projektu pokračovat i v příštím roce,' uvedla náměstkyně.

Projekt bezplatných obědů se zaměřuje na školy, které se do něj zapojily. V prvním pololetí tohoto školního roku se tak stalo 78 škol, ve druhém pololetí se počet zvýšil na 104. Na tento projekt vynaložil kraj téměř 22 milionů korun.

Dalším krokem je zjednodušení administrativy související s bezplatnými obědy. 'Nebude již nutné dokládat oficiální potvrzení o dávkách, které rodina pobírá. Bude stačit, když potvrzení vydá ředitel školy,' vysvětlila náměstkyně.

Rozšiřuje se také skupina dětí, které mají nárok na bezplatné školní obědy. 'Platí, že se do projektu mohou zapojit mateřské, základní a střední školy. O novinkách lze hovořit v případech dětí z pěstounských rodin a dětí ukrajinských uprchlíků. Dále se mohou zapojit děti z rodin ve finanční tísni, kterou potvrdí úřady nebo ředitel školy,' doplnila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!