Betes de foire do plzeňského Hradiště přiváží francouzský humor a cirkusové kejkle

Betes de foire do plzeňského Hradiště přiváží francouzský humor a cirkusové kejkle
Od 17. června pokračuje Sezona nového cirkusu v Evropském hlavním městě kultury.

V malém cirkusovém stanu, který na 10 dní zakotví na plovárně v Hradišti, se před očima diváků rozprostře imaginativní svět francouzského souboru  Betes de foire, který vás vtáhne do tajů cirkusového i loutkového umění. V těsném kontaktu s publikem předvedou Laurent Cabrol a Elsa De Witte drobné, vtipné etudy.

Tato manželská dvojice v minulosti spolupracovala se známým novocirkusovým souborem Cirque Trottola či výraznou pařížskou kočovnou společností Babylon, roky hrála pouliční divadlo a nyní jezdí po Evropě s rodinným vystoupením, které vtáhne diváky do jejich světa. Představení kombinuje klaunskou komiku, žonglování, kouzla i loutky. Vše doprovází originální živá hudba. Ocitnete se uvnitř divadelně cirkusové atmosféry, která je srozumitelná všem věkovým kategoriím. Představení je určené pro dospělé a děti od 8 let.

„Laurent a Elsa jsou „vyzrálí“ komedianti. Kdo viděl Davida Dimitriho a jeho představení na náměstí, snáze si představí, co pod tím pojmem myslím? Nadhled, se kterým předvádějí své dovednosti dává jejich produkci lehkost a z „kočovníků“ dělá opravdové kumštýře. Blízké lidem v jejich malém stanu nejen fyzicky, ale i lidsky. Představení je pohledem do jejich života.. do jejich poetiky, humoru, citu, vkusu a fantazie. Přitom však tvoří s obrovským respektem k řemeslu, které je třeba ke každému úspěchu dokonale ovládnout. Stejně tak jako se pod Vámi nerozláme židle, nebo Vám na hlavu nespadne střecha, když ji vytvoří lidé znalí svého řemesla, nebudete šizeni představeními komediantů, kteří netvoří pouze svojí fantazií, ale i zkušenosti a touhou dotahovat pílí věci k dokonalosti,“ zve Petr Forman, umělecký šéf projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, v rámci kterého Betes de foire vystupují. Sezona nového cirkusu je jedním z jeho hlavních programových bodů. Plzeň již letos uvedla kromě zmíněného švýcarského provazochodce Davida Dimitriho také francouzský Cirque Trottola, španělské trio PSiRC či italský Magda Clan.  

Plovárnu Hradiště naleznete u řeky Úhlavy mezi čtvrtěmi Slovany a Černice. Zvolené místo se pro rodinné představení hodí ideálně. Malebný břeh s námořní hospůdkou si před časem místní obyvatelé sami upravili a nyní přes léto hostí kulturní akce. V sobotu 27.6. se navíc návštěvníci Plovárny Hradiště mohou po cirkusovém vystoupení pobavit a zatančit si díky hudebně – divadelnímu projektu ORCHESTRijón s živým bigbandem. V pátek 19.6. a 26.6. se mohou sportovně založení jedinci na místo i zpět do města dopravit netradičním způsobem; a sice s využitím zapůjčené koloběžky od  sdružení k světu. Jejich výdej a vracení bude probíhat v Meetingpointu na náměstí Republiky. 

Představení pro veřejnost se hraje ve dnech 18.-21.6. a 24.-28.6., začíná ve 20:00 a trvá zhruba hodinu. Vstupenky za 290 Kč pro dospělé a 145 Kč pro děti, studenty, seniory a ZTP jsou k dostání v předprodejní síti http://www.plzenskavstupenka.cz/cz/plzen2015/title/8327-betes-de-foire , osobně v Meeting Pointu na náměstí, či na místě. 

Štítky: nový cirkus

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!