Bazén Radbuzy hostí tradiční Košařův memoriál

Bazén Radbuzy hostí tradiční Košařův memoriál
V sobotu 9. března 2024 se uskuteční jeden z nejstarších a tradičních plaveckých závodů v České republice – jubilejní – 70. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa).

Závod je plaván pod záštitou Městského obvodu Plzeň 3, protože ti nejlepší si budou moci propůjčit na jeden rok putovní pohár starosty. 

První plavecké klání bylo uspořádáno v městských lázních v roce 1952. Závod je pořádán na počest předválečného člena SK Radbuza pana Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popraven.

Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín, a proto je právě na ně memoriál orientován. Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Loňský vítěz, Jan Foltýn (2008) z Plavecké akademie Zbůch, bude i letos patřit k favoritům v kategorii mužů. „Na záda mu budou dýchat“ Josef Soukup (2006) z České Lípy nebo Patrik Peroutka (2009) ze Slávie Plzeň, který je přihlášen nejrychlejším časem na 200 metrů. Šanci na medaili bude mít zajisté i domácí plavec, Antonín Kovář (2008).

V závodu se představí i vítězové memoriálu, na padesátimetrové trati Michal Holý (1971), který zvítězil pětkrát s Martinem Anderlem (1976), který v barvách našeho klubu vyhrál třikrát. 

V kategorii žen svedou spolu souboj vítězky z roku 2022 Sofie Nezvalová (2005) z plaveckého klubu Plavání České Budějovice a z loňska Rozálie Cejpková (2008) z Motorletu Praha. Do pořadí na stupních vítězů budou chtít promluvit i Karolína Bezpalcová (2003)  z plzeňské Slávie a Linda Čeňková (2006) z Jindřichohradeckého plaveckého klubu.

SK Radbuza bude mít „žhavé želízko v ohni“ v podobě loňské stříbrné medailistky z kategorie žaček Kristýnu Vlčkovou (2009), která má plavecký způsob prsa za svůj hlavní. Za zmínku ještě stojí domácí plavci, kteří budou startovat v žákovských kategoriích, Jana Hrbková (2010) a Marjánka Kostolanská (2011), které budou patřit mezi favoritky v kategorii žaček. Žákům dá určitě pořádně zabrat Vojtěch Sýkora (2010).

Přihlášeno je celkem 97 žen a 74 mužů ze 16 plaveckých klubů, což představuje 502 startů. Závody budou zahájeny ve čtvrt na devět rozplaváním, samotný závod odstartují žáci disciplínou 50 metrů prsa v devět hodin.

Širokou veřejnost zveme shlédnout toto originální soutěžní klání, avšak oba bazény budou k volnému plavání po celý den uzavřeny.

ilustrační foto

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!