Aš: Sochaři dosochali, některá díla jsou už ve městě k vidění

Aš: Sochaři dosochali, některá díla jsou už ve městě k vidění
Oživení a zkrášlení veřejných prostranství a také trvalá připomínka 150. výročí města. To bylo smyslem 1. ročníku sochařského sympozia, které se pod názvem Kořeny uskutečnilo v září v Aši.

Zájem o účast na ašském sympoziu byl mezi sochaři velký. K posouzení měla odborná porota na 60 návrhů, vybrány byly nakonec návrhy od tří umělců z České republiky a po jednom z Bulharska, Kosova a Španělska. Své práce tu tvořili Františka Hausdorfová/Česká republika, Kamila Housová Mizerová/Česká republika, Pedro Jordan/Španělsko, Václav Kyselka/Česká republika, A Kei Nakamura/Japonsko, Albulen Neziri/Kosovo a Agnessa Petrova/Bulharsko.

Umělci měli zázemí v sadech Míru, kde je při práci mohla vidět i veřejnost. Díla jsou hotová, do současné doby (26. 9.) jsou instalovány čtyři skulptury, zbývající tři se umístí v průběhu měsíce října.

V rámci sympozia proběhlo také hlasování veřejnosti, které se nejvíce líbilo dílo s názvem Pohled do historie od české sochařky Františky Hausdorfové. Jde o abstraktní sochu kruhového tvaru s průhledem uprostřed, umístěnou v parčíku u radnice.

Ke slavnostnímu předání vytvořených soch má dojít u příležitosti státního svátku 28. října, součástí slavnosti bude rovněž křest katalogu Kořeny.

Na snímcích jsou čtyři díla, která jsou už na svých místech, k vidění jsou u radnice, na Poštovním náměstí, na Masarykově náměstí a v parčíku mezi Chebskou a Nádražní ulicí.

Zdroj: Město Aš

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!