Aš: Jan Mojcher je oceněným Hasičem roku

Aš: Jan Mojcher je oceněným Hasičem roku
Anketa Hasič roku si klade si za cíl ocenit profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, celé pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a zaměstnance sboru za uplynulý kalendářní rok. Ve čtvrtek 2. června 2022 se uskutečnilo v Betlémské kapli na Starém Městě Pražském vyhodnocení této profesní ankety.

V hlavní kategorii Hasič roku převzal ocenění za třetí místo Jan Mojcher, hasič ze stanice Aš. V minulých ročnících převzali hasiči z Karlovarského kraje ocenění v kategoriích Projekt roku či například Zásah roku. Letošní udílení cen ankety bylo vyznamenáním právě pro ašského hasiče Jana Mojchera za příkladnou pomoc v jeho osobním volně, kdy se podílel na záchraně života zraněného muže po vážné dopravní nehodě. Ocenění předal Janu Mojcherovi generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček a Ministr vnitra ČR Vít Rakušan.

V červnu loňského roku projížděl Jan Mojcher s manželkou mezi obcemi Kladská a Prameny na Mariánskolázeňsku, kdy za zatáčkou spatřil osobní vozidlo havarované do stromu. Uvnitř cestoval muž, který měl zaklíněné dolní končetiny, přičemž levá dolní končetina byla z větší části amputovaná. V místě nebylo pokrytí signálem žádného mobilního operátora a nefungovala ani aplikace Záchranka. Krátce na to u nehody zastavila posádka Celní správy, spolu s příslušníkem Celní správy provedl nominovaný zaškrcení pahýlu amputované končetiny turniketem pro zastavení masivního krvácení. Příslušnice Celní správy odjela vozidlem do místa s pokrytím mobilním operátorem a přivolala na místo složky IZS. Vzhledem k odlehlosti místa nehody se na místo dostavila posádka Zdravotnické záchranné služby až po více jak dvaceti minutách. Do té doby jmenovaný udržoval zraněného muže při vědomí, kontroloval jeho zdravotní stav a přikládal muži studené obklady na hlavu. Vlastními silami zajistil, aby muž z nakloněného vozidla vlivem mírného svahu nevypadával, neboť měl stále zaklíněné nohy pod palubní deskou. Po příjezdu složek IZS se Jan Mojcher díky svým znalostem v oblasti vyprošťování u dopravních nehod a mnohaletým zkušenostem podílel ve spolupráci s velitelem zásahu na taktice provádění vyprošťovacích prací, protože z důvodu stáří vozidla a tím zcela zdemolované motorové části nebylo vůbec snadné zraněného muže z vozidla vyprostit. Poskytnutím kvalitní první pomoci zachránil společně s ostatními účastníky zraněnému muži zcela jistě život.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!