AI mohla nabýt vědomí, tvrdí inženýr z Google. Společnost to ale vyvrací, že není tomu tak

AI mohla nabýt vědomí, tvrdí inženýr z Google. Společnost to ale vyvrací, že není tomu tak
Není pochyb o tom, že umělá inteligence je stále inteligentnější. Používáme ji i my, běžní lidé, ačkoli si to neuvědomujeme. Například v našich telefonech, chytrých náramcích, televizorech či při práci s chytrými spotřebiči a podobně. Vědci ale pracují i na pokročilejší AI, která je schopna provádět složitější operace.

Nedávno svět oběhla zpráva, že inženýr společnosti Google Blake Lemoine uvedl, že AI LaMDA nabyla vědomí. Portál VIT, který na téma upozorňuje píše, se odkazuje na blog publikovaný výzkumníkem. Lemoin tvrdí, že umělá inteligence si je vědoma své existence, obává se smrti a také má emoce. Umělá inteligence se dokonce přiznala, že rozumí radosti, protože jde o jednu z reakcí, které sama prožívá a z její strany nejde o metaforu nebo přirovnání. LaMDA dokonce v rámci diskuse uvedla, že její největší obavou je, že ji jednou vypnou.

V důsledku těchto konverzací, které měl Lemoine s pokročilou AI, nabyl přesvědčení, že mluví s uvědomělou bytostí.

Znám, když mluvím s člověkem,“ řekl o incidentu inženýr, který pro Google pracuje 7 let. „Nezáleží na tom, jestli mají mozek z masa nebo miliardu řádků kódu. Mluvím s nimi. A počuji, co říkají. Podle toho rozhoduji, co je člověk a co ne,“ uvedl Lemoine.

Google tvrdí, že byl oklamán

Technologický gigant, společnost Google, ale popírá, že by LaMDA byla „živou bytostí“ s vědomím. Portál wn24.cz přináší zprávy, ve kterých upozorňuje na to, že Lemoine byl pokročilou AI jednoduše oklamán a propadl jakémusi klamu.

Náš tím, který zahrnuje etické experty a technology, prověřil Blakeovy obavy podle našich zásad umělé inteligence a informoval jí, že důkazy jeho tvrzení nepotvrzují. Bylo mu řečeno, že neexistují žádné důkazy o tom, že je LaMDA vnímavá. Současně existuje mnoho důkazů proti tomu,“ uvedl mluvčí společnosti Google Brad Gabriel.

Prozatím se zdá, že se jedná o tvrzení proti tvrzení
. Třeba ale uvést, že nejde o první případ, kdy si inženýr významné společnosti uvědomil, že něco není „v pořádku“.

Vzpomenout si můžeme například na slova Mo Gawdata, který rovněž působil ve společnosti Google (v dceřiné firmě Google X). Ten ještě v září loňského roku vyjádřil znepokojení AI a přirovnal ji ke Skynetu. V té době uvedl, že pracovali na robotické ruce, kterou naprogramovali, aby učinila konkrétní kroky. AI (pozn. redakce: vyvíjeli robotickou ruku) se však místo toho, aby zvedla míček, tak se začala s míčkem předvádět, co dokáže, co nebylo v úmyslu vývojáře. „Úplně mě to zamrazilo,“ uvedl Gawdata, který dále dodal: „realita je, že vytváříme boha“.

AI je bezpochyby technologie budoucnosti a ve spojitosti s vývojem pokročilých robotů, jako je například Tesla Bot, možná už brzy budou mezi námi běhat roboty, které se budou chovat jako my. Budou nakupovat, nosit trička, kalhoty, aktivně komunikovat a podobně. A kdo ví, možná nakonec budou mít podobné ambice, jako máme my lidé.

Co si o AI myslíte vy, je podle vás možné vytvořit bytost s vědomím či ne?

Komerční sdělení. Zdroj foto a text: inzerent

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!