2013 – Cheb: Západočeské divadlo je v polovině vodní sezóny 4894 (TV Západ)

2013 – Cheb: Západočeské divadlo je v polovině vodní sezóny 4894 (TV Západ)
Téma vodního světa je určujícím pro pokračující 52. sezónu Západočeského divadla v Chebu. Dosud realizovalo divadlo s jedinou profesionální scénou v Karlovarském kraji třeba Ibsenovu „Paní z moře“ vodnickou pohádku z Fimfára nebo z filmu známou komedii „Jak utopit doktora Mráčka“.

„Máme před sebou do konce června ještě 4 premiéry. Já nebudu prozrazovat tituly, protože to má být jako překvapení, nicméně překvapení bude v tom, že jedna taková hra, a to vám asi řeknu – Léto na kole – bude zaměřena i eroticky, to znamená, že to může být pro obyvatelstvo zajímavé," prozradil ředitel divadla Jan Svoboda.

Divadlo má v repertoáru jak náročnější představení, tak i komedie pro pobavení.

„Pokud se chcete pobavit, tak komedie „Mráček“, ta nemá asi konkurenci v současné době, a s vodou nic společného sice nemá, ale je to inscenace z minulého období „Dobře placená procházka“, což my nazýváme operou, i když je to muzikál, a to si myslím, že se nám velmi povedlo," zhodnotil Svoboda.

Západočeské divadlo v Chebu má na kontě nominace herců na některé divadelní ceny. Ale proti popularitě televizních tváří se podle ředitele divadla těžko prosazuje.

„Tady je to střet zájmů, protože já mám rád všechny naše herce a každého bych nominoval třeba na cenu Thálie, nicméně mám svůj tip, nebudu ovlivňovat. Diváci mají možnost, protože anketu pořádáme pravidelně každý rok, nominovat svého herce. Ale byl by to zázrak, kdyby se dostal do užší nominace nějaký mimopražský herec, neznámý z televize," tipuje ředitel Jan Svoboda.  

Pro divadlo jsou také důležitá zájezdová představení. Svátkem je pak především účinkování na scéně některého z pražských divadel.

„Je nutno říci, že v dobách krize je veliký boj o to, uplatnit se někde venku na scéně, ale já mám za to, že chebské divadlo má dobré jméno, a že tradiční místa, kam jezdíme, jsou Mladá Boleslav, Pardubice, Děčín, Praha,“ dodal Svoboda.

Divadlo hodlá pokračovat v tradici představení pod širým nebem v areálu chebského hradu. Představení o poslední životní etapě a zavraždění vévody Valdštejna přitom využívá kulisy hradu.

„Určitě počítáme s představeními na hradě, dobře víme, že úspěch představení na hradě závisí nejvíce na počasí, protože je-li zima a prší, divák nepřijde, jinak to prostředí na hradě si zaslouží, aby tam probíhaly nějaké inscenace," ubezpečil Svoboda.

Diváci Západočeského divadla se mohou těšit letos ještě na hru francouzského autora Joëla Pommerata „Prolomit ledy“, Shakespearův „Sen čarovné noci“ nebo hrdinský epos „Přehrada“ Reného Levínského.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!