2013 – Cheb: Kulturní program letošního roku je nabitý 4890 (TV Západ)

2013 – Cheb: Kulturní program letošního roku je nabitý 4890 (TV Západ)
Letošní rok bude v Chebu opět bohatý na kulturní akce nejrůznějšího druhu. V rámci Systému podpory vybraných aktivit bylo na kulturní akce a podporu kulturních aktivit rozděleno 1,4 milionu korun.

„Valdštejnské slavnosti – 700 tisíc korun, Chebské dvorky – 400 tisíc korun, také podporujeme každoročně taneční soutěž Grand Prix, ta má dostat 200 tisíc korun," uvedl největší akce místostarosta Vladimír Hartmann.

V rozpočtu město pamatuje i na některé nové akce, které se osvědčily.

„V minulém roce se začaly dělat v určitém větším stylu vánoční trhy, na které je vyčleněn v rozpočtu pro rok 2013 jeden milion korun," připomněl Hartmann.

A kulturní kalendář se začne realizovat už v nejbližší době.

„Infocentrum nebo Oddělení kultury a cestovního ruchu plánuje v nejbližší době chebský masopust ve spolupráci s chebským muzeem, následovat budou Velikonoční trhy a poté již tradiční Farmářské trhy," vyjmenovala nejbližší akce Monika Janovcová z odboru kultury města Chebu.

Na konci května se pak dočkají i příznivci živé hudby na Open Air festivalu.

„Celkem novou velkou akcí je Špalíček fest, který si jistě občané pamatují z loňského roku. Ten by se měl opakovat, ale tam by ty finanční náklady měly nést sponzoři," doplnil Hartmann.

Největší akcí bude krajinná výstava, která se v novodobé historii města uskuteční podruhé. Ta první byla v roce 2006. Letošní zahájí 29. května koncertem projektu Vivaldiano. Zahradní výstavu doplní široký program složený z koncertů, divadelních představení, workshopů, výstav a sportovních utkání.

„Rozpočet teď momentálně na kulturní akce a květinové výstavy je 5.760 000 korun," spočítal místostarosta Hartmann.

Krajinná výstava vyvrcholí dvoudenními Valdštejnskými slavnostmi 23. až 24. srpna. Ty se budou odehrávat kromě areálu Krajinky také na hradě a náměstí Krále Jiřího.

„Měli bychom se asi těšit na průvod, tradičně šermíře, kejklíře, ale určitě budou i nějaké, zatím nezmiňované, novinky," naznačila Janovcová.

V září se uskuteční výstava chebského malíře a rodáka Václava Kadlece v Křížové chodbě Františkánského kláštera. V říjnu nebude chybět velmi oblíbený mezinárodní festival Jazz Jam a to v Kulturním centru Svoboda.

Od konce listopadu se mohou Chebané těšit na vánoční trhy. Město v rozpočtu uvolní na oblast kultury přes 40 milionů korun. K tomu je třeba připočítat 11 milionů korun na provoz knihovny. Největší část si vyžádá provoz Západočeského divadla a kulturního centra Svoboda, a to 26 milionů korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!