2010 – Cheb: Nadace Schola Ludus nadělovala ceny (4016) (TV Západ)

2010 – Cheb: Nadace Schola Ludus nadělovala ceny (4016) (TV Západ)
Letošní vyhlašování cen nadace Schola Ludus proběhlo ve středu 24. března v obřadní síni chebské radnice. V úvodu přítomným zahrálo dechové trio Základní umělecké školy a sólo na bicí předvedl Luboš Odlas.

V obřadní síni poté došlo k předání cen spojených s finanční odměnou. Jako první si pro ocenění přišlo osm žáků a absolventů Základní umělecké školy v Chebu.

Nguyen Tran Dieu Linh za druhé místo v mezinárodní soutěži pro klavírní duo v Brně spolu s Lindou Pospíšilovou. Klarinetista Lukáš Böhm měl převzít cenu mimo jiné za druhé místo v mezinárodní soutěži v Neukirchenu. V době předávání byl však natáčet v Praze. O kvalitách bubeníka Luboše Odlase se mohli všichni přesvědčit již v úvodu akce. Cenu si odnesl za první místo v celostátním kole. Tereza Horská obsadila druhé místo také v celostátním kole. Jejím nástrojem je zobcová flétna. 

Umění hry na trubku pomohlo ke třetímu místu v celostátním kole Miroslavu Pořízkovi. Třetí místo v národní soutěži získal také Miroslav Nejdl ve hře na pozoun. Osmičku úspěšných studentů ZUŠky uzavřel Tomáš Knobloch, třetí v celostátním kole hry na baryton.

Dva studenti Střední zdravotnické školy byli oceněni za dobré studijní výsledky a jako členové rady školního časopisu. Konkrétně se jednalo o Martina Cupáka a Martina Polívku.

Družstvo gymnazistů ve složení Le Qang Dung, Josef Hazi a Miroslav Kozák vybojovali první místo v republikovém finále Turnaje mladých fyziků. Účastnili se také celosvětového finále tohoto turnaje, kde se umístili na 18. příčce.

Žačka čtvrté třídy Lea Švecová, z 6. ZŠ, dostala cenu za 1. místo v krajském kole čtenářské soutěže.

Pavel Sutr byl vyhodnocen jako nejlepší žák Základní školy na Kostelním náměstí, kterou úspěšně reprezentuje při různých soutěžích.

Třetí Základní škola měla svou zástupkyni na celostátní soutěži Mladý Démosthenes, která se věnuje umění komunikace a veřejného projevu. Za čtvrté místo získala ocenění Hana Vondrášková.

Dalšími třemi laureáty ceny Nadace Schola Ludus se může pochlubit Svobodná chebská škola. Kateřina Erlebachová získala 1. místo v oblastní soutěži Fyzikální olympiády. Žák oktávy Jakub Jenšík je podle nominace dobrým příkladem svému okolí. Jan Kučera již po několikáté získal nejvyšší příčku v krajském kole Matematické olympiády.

Dva předchozí ročníky vyhlašování cen nebyla udělena cena Hanse Novotnyho. Toto ocenění se uděluje jen za mimořádný výkon. Gymnazista Anh Vu Le Ouy vybojoval skvělé třetí místo v celosvětovém finále Astronomické olympiády v Číně jako reprezentant České republiky. Cena mu proto právem náleží.

Nadace Schola Ludus ocenila také dva pedagogy. Věru Šinkovou, ředitelku 3. Základní školy u příležitosti 50 let v pedagogické praxi a Jindřicha Papeže ze Svobodné chebské školy za úspěchy při přípravě žáků na Fyzikální olympiády.

Učitel dějepisu, neúnavný organizátor celostátní soutěže, manažer školy a vedoucí Nadace Gaudeamus Igitur Miroslav Stulák získal u příležitosti životního jubilea Cenu Hanse Novotnyho. 

Nadační příspěvek ve výši 15 tisíc korun obdrželo gymnázium na projekt Názorné interaktivní pomůcky pro matematiku.

Jako každoročně převzala ředitelka Městské knihovny finanční obnos 35 tisíc korun na nákup odborné literatury.

U příležitosti českého Dne učitelů byli také oceněni pedagogičtí pracovníci z chebských škol a školek. Pro ceny si postupně přišli – Hana Riegrová z 1. ZŠ, Elena Hájková z druhé základní školy, Irena Vítková ze 3. ZŠ, Ivana Josková a Ilona Šlosarová ze 4. ZŠ, Petr Plachý jako zástupce páté základní školy, Iveta Bravencová z 6. ZŠ, ze základní školy na Kostelním náměstí Alena Matyášová, Elena Fialová z Domu dětí a mládeže Sova, Irena Žídková, učitelka klavíru ze Základní umělecké školy, Pavlína Gottwaldová z Mateřské školy 26. dubna, Věra Holotová z MŠ v ulici Komenského, Jindřiška Fedasová z mateřinky v Osvobození, Miloslava Wiedenmannová z školky v Bezručově ulici a Květa Valentová ze školky na sídlišti Skalka.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!