2003 – Sokolov: Centrum muselo dočasně propustit pět asistentů (TV Západ)

2003 – Sokolov: Centrum muselo dočasně propustit pět asistentů (TV Západ)
Pět zkušených asistentů, kteří se v Sokolovském Centru služeb a pomoci starali o starší a tělesně postižené občany, je již od prosince loňského roku bez práce. Centrum nemá momentálně peníze na jejich výplaty.

Ještě v polovině března se totiž na účtu centra neobjevil již dříve schválený finanční příspěvek od Ministerstva práce a sociálních věcí. Pomoci v podobě překlenovací dotace se zařízení nedočkalo ani od Krajského úřadu.

"No, já už jsem si v prosinci zažádala Krajský úřad o překlenovací překlenutí leden, únor, březen. To znamená na výplaty pro pět osobních asistentů. Doteď jsem nedostala od nich ani korunu, ani vlastně zprávu o tom, jestli tedy jednají, nejednají. To jsem se dočetla z novin a po dotazu na Krajský úřad mi bylo řečeno, že vlastně pořád ještě je to v jednání," uvedla ředitelka Centra Dana Janurová. 

Dočasně propuštění zaměstnanci tak žijí i nadále v nejistotě. Centrum si v současné době může kvůli nedostatku peněz dovolit zaměstnávat pouze polovinu z dřívějších deseti asistentů.

"Počítám, že minimálně dva přijmu hned, jakmile peníze přijdou na účet," popsala ředitelka. 

Sokolovské centrum nyní poskytuje služby dvaatřiceti nasmlouvaných klientům, kteří buď docházejí do denního stacionáře, nebo je přímo doma navštěvují asistenti. Zajištění všech dohodnutých služeb je ale za současné finanční situace poměrně značně komplikované.

"Samozřejmě, že je to omezeny, protože já nechci se dočkat toho, že budu muset opravdu říct klientům, kteří se hlásí o naše služby, říct Nezlobte se, ale já vás přijmout nemůžu. Já dělám všechno pro to, aby současných pět asistentů chodilo do rodin, klienty máme i tady na stacionáři a aby se tak jak klienti přicházejí, aby prostě asistenty byli vykrytí," dodala Janurová. 

Klienti centra platí za poskytované služby částku patnácti korun za hodinu, a to v případě, že asistent za nimi dochází domů, nebo padesáti korun za hodinu, když pobývají v denním stacionáři, který se nachází v sokolovském Areálu klidného stáří. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!