2003 – Cheb: Fotbalový Union porazil 2:1 středočeské Ovčáry (TV Západ)

2003 – Cheb: Fotbalový Union porazil 2:1 středočeské Ovčáry (TV Západ)
V devátém kole divizní soutěže hostili fotbalisté chebského Unionu tým Sokol Ovčáry. Přestože Středočeši v dosavadních osmi kolech neokusili hořkost porážky, domácí chtěli bodovat i ve třetím utkání v řadě.

Union do zápasu nastoupil v této sestavě v brance s číslem 1 David Šmejkal, v poli 2 Radek Švehla, 3 Tomáš Bauer, 4 Miroslav Novák, 5 kapitán týmu Jiří Štajner, 6 Jan Bauer, 7 Michal Salák, 8 Petr Hynek, 9 Miroslav Dočekal, 10 Tomáš Kalán a 11 Zdenko Marjov. 

Hosté měli v bráně s jedničkou Josefa Bejra, v poli 2 Radek Pechar, 3 Stanislav Ondrák, 4 Jan Studený, 5 Martin Viskup, 6 Pavel Dohnal, 7 Michal Bodlák, 8 Jiří Svoboda, 9 David Šimon, 10 kapitán mužstva Libor Tomášek a 11. Jan Knobloch. 

V chladném a deštivém počasí si na stadionu Lokomotivy našlo cestu pět stovek diváků. Union chtěl po premiérové domácí výhře a dalším bodovém zisku v Roudnici, potvrdit lepšící se formu a porazit pátý tým tabulky. 

Úvod zápasu byl oboustranně opatrný, první šanci měli v desáté minutě hosté, ale střela skončila vysoko nad bránou. Aktivitu pak začali postupně přebírat domácí hráči. V 21. minutě se po rohu Marjova ve slibné pozici k míči nedostal Novák a o pět minut později zůstal nevyužit také nebezpečný Hynkův centr z pravé strany. 

Ve třicáté třetí minutě protáhl hostujícího golmana Bejra nebezpečnou střelou z trestného kopu Kalán. O šest minut později naskočil na Hynkův roh Švehla, ale jeho hlavička skončila těsně nad. V závěrečné pětiminutovce se nejprve v rohu šestnáctky pěkně uvolnil Kalán, střílel ale vysoko nad. 

Poté se připomněli také hosté. Šmejkal musel zachraňovat po nebezpečném centru Knoblocha. Když už se zdálo, že se do kabin oba celky rozejdou za stavu 0:0., postavil se k trestnému kopu Marjov a z velkého úhlu poslal technickou střelou míč přesně do vzdálenějšího růžku branky. 

Hosté nastoupili do druhé půle s odhodláním zvrátit nepříznivý vývoj utkání, což se jim mohlo podařit už ve 47. minutě. Rozhodčí Balák neposoudil souboj Šmejkala s Knoblochem jako faul na brankáře, ale hostující kapitán Tomášek pálil těsně nad. 

V padesáté čtvrté minutě se Knobloch snažil napodobit gólovou střelu Marjova, naštěstí pro domácí bez brankového efektu. O pět minut později už ale bylo vyrovnáno, když Studený tvrdou ranou z dvaceti metrů propálil vše, co mu stálo v cestě. 

Obdržený gól vyburcoval domácí k dalšímu náporu. V šedesáté první minutě chtěl aktivní Salák překvapit hostujícího gólmana střelou z úhlu, ten ale míč stačil vytlačit na roh, který pro středočechy znamenal další nebezpečí. 

O minutu později už ale Union opět vedl. Marjov poslal míč z rohového kopu přesně na nohu Štajnera a bylo to 2:1. Hosté se pak pokusili o rychlé vyrovnání, gólem ale neskončil rychlý protiútok v šedesáté šesté minutě ani závar před brankou o dvě minuty později. 

Závěr zápasu už patřil opět domácím. Ke gólové pojistce měl nejblíže Kalán, jehož střela z hranice šestnáctky orazítkoval levou tyč Bejrovi svatyně. V závěru zápasu pak hostujícího brankáře ještě prověřil střídající Šiman. Hosté, kteří dohrávali bez vyloučeného Viskupa, tak utrpěli první prohru v letošním ročníku soutěže.

„Takže samozřejmě spokojenost maximální, protože jsme začali špatně tuto soutěž a tato soutěž nás víceméně zaskočila nepřipravené právě směrem dozadu, to znamená v obranné činnosti. Teď už druhý zápas prakticky hrajeme tak, jak si představujeme, zodpovědně zezadu. A já jsem věřil tomu, že to musí přijít, protože herně, co se týče kondičně a taktiky a techniky, jsou na tom dobře. Ale šlo jenom o to, aby se dostali do té situace, kdy si začnou věřit. A to je to, co říkal, co mě učil ten pan Ježek vždycky, že psychika u mužstva rozhoduje i sedmdesáti procenty a jsem rád, že jsme to všichni přežili bez jakéhokoliv chaotického rozhodování po těch pěti porážkách a že věříme dál mužstvu a věříme si mezi sebou. A muselo to přijít. A já jsem věřil i před zápasem, že dneska vyhrajeme,“ popsal trenér Unionu Jindřich Dejmal.

Díky vítězství 2:1 se Union posunul s devíti body na jedenáctou příčku divize B. V čele zůstává i přes prohru v Kadani béčko Mostu, bodově se na ně ale už dotáhlo druhá Libuš a třetí Litvínov. V příštím, desátém kole, zajíždí Union na hřiště 13. Kryr, které mají na svém kontě sedm bodů. 

O uplynulém víkendu se dařilo i dalšímu chebském týmu FC, který v sousedském derby porazil františkolázeňské Kohouty 5:2. Další zápasy desátého kola krajského přeboru skončily takto: Chodov - Trstěnice 2:4, Útvina - Sokolov 1:0, Lokomotiva Karlovy Vary - Drmoul 2:1, Skalná - Aš 0:0, Ostrov - Hroznětín také 0:0, Stará Role - Toužim 2:2, Buldoci Karlovy Vary B - Dolní Rychnov 2:0. 

V čele krajského přeboru zůstává i po tomto kole Toužim. S jednou bodovým odstupem je druhé béčko Buldoků. Chebském FC patří momentálně šestá příčka a Baník Sokolov je až třináctý.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!