2002 – Sokolov: V rozpočtu výrazně narostou mandatorní výdaje (TV Západ)

2002 – Sokolov: V rozpočtu výrazně narostou mandatorní výdaje (TV Západ)
Město Sokolov by v příštím roce mělo hospodařit s celkovými příjmy ve výši 453,5 milionů korun. Nároky jednotlivých odborů radnice přitom tuto částku převyšují zhruba o 220 milionů.

"To saldo bylo vždycky. To není nic nového, protože samozřejmě Odbory si navymýšlí kde co. Asi bychom postupovali všichni stejně," komentoval situaci starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Nároky jednotlivých Odborů budou proto v nejbližší době proškrtány, prioritu přitom dostanou již rozdělané akce, jako například rozsáhlé úpravy prostoru mezi ulicemi Husitská a Vítězná, kde mají mimo jiné vzniknout zasíťované parcely pro výstavbu rodinných domů. 

"Pravda je, že navyšování příjmů se nám už nezdá možné. V podstatě ty odhady vycházejí ze skutečnosti letošního roku, kterou již přibližně máme zmapovanou. A více těch peněz s největší pravděpodobností nebude, pokud nebudou nějaké mimořádné dotace," popsal starosta. 

Největším problémem je ale každoročně stoupající podíl mandatorních výdajů. Například jen na mzdy učitelů půjde v příštím roce z rozpočtu města téměř sto milionů korun, dalších 58 milionů pak na výplaty sociálních dávek. Meziroční nárůst mandatorních výdajů přitom činí 15 milionů korun.

"To, co zbývá na samotné investice, na nějaké generální opravy apod., se snižuje," dodal Jakobec. 

Na podporu nejrůznějších investičních akcí chce proto město v tomto volebním období použít část z volných rezerv, které před lety získalo prodejem akcií. Během následujících 4 let by tak měla být uvolněna polovina ze zbývající stomilionové částky. Investování těchto prostředků má být ale ve všech případech podmíněno získáním příspěvků z některého z dotačních titulů. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!