2002 – Sokolov: Stavební úpravy kláštera by měly být letos hotové (TV Západ)

2002 – Sokolov: Stavební úpravy kláštera by měly být letos hotové (TV Západ)
Rekonstrukce sokolovského kostela sv. Antonína Paduánského bude oproti původním očekáváním s největší pravděpodobností dokončena již v letošním roce. Vedení zdejší radnice chce totiž, díky neočekávanému přebytku loňského rozpočtu, navýšit prostředky na opravu této historické památky o dalších více jak 6 milionů korun.

Podle původních předpokladů měla být rekonstrukce kostela, po jejímž dokončení zde vznikne koncertní a výstavní sál, dokončena až v průběhu příštího roku. Zastupitelé totiž při schvalování letošního rozpočtu uvolnili na opravy místo potřebných více než 11 milionů korun, pouhých pět, které měly alespoň odvrátit nebezpečí přerušení prací a následného zakonzervování stavby. 

Díky neočekávané výši přebytku loňského rozpočtu se ale otevřela šance rekonstrukce dokončit již v tomto roce. Ani více než šestimilionové navýšení prostředků však nebude stačit na vybavení interiéru kostela s nímž se bude muset pravděpodobně počkat až na jaro roku následujícího. 

"Ale stavebně by ten klášter měl být určitě letos hotov. Pokud Zastupitelstvo schválí peníze navíc z přebytku," potvrdil starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Navýšení prostředků na rekonstrukci kapucínského kostela ale ještě musím projít schválením Radě města a následně v Zastupitelstvu. Přestože kvůli nedostatku peněz v letošním rozpočtu přišla finančně zkrátka také řada plánovaných projektů, dokončení opravy kostela bude zřejmě pro Zastupitele prioritou. 

"Aby se rozestavěná stavba nezdržovala, nevznikaly vícenáklady a dodělala se," dodal důvody místostarosta Jaromír Dvořák. 

Opravy kapucínského kostela s přilehlým klášterem byly kvůli havarijnímu stavu krovů, napadených dřevomorkou, zahájeny již přede dvěma roky. Náklady na rekonstrukci této sokolovské dominanty nacházející se v dolní části Starého náměstí nakonec zřejmě výrazně přesáhnou částku 30 milionů korun. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!