2002 – Sokolov: Rušení školy se odkládá na další volební období (TV Západ)

2002 – Sokolov: Rušení školy se odkládá na další volební období (TV Západ)
Současné vedení sokolovské radnice již nebude navrhovat zrušení jedné ze zdejších základních škol. Podle původních plánů měla být v tomto volebním období kvůli neustále klesajícímu počtu žáků uzavřena některá ze šesti sokolovských základních škol, ale konečné rozhodnutí bude muset nakonec udělat až příští Zastupitelstvo.

"Určitě připravíme materiál tak, aby v příštím volebním období k jednomu rušení došlo," potvrdil starosta Sokolova Karel Jakobec. 

K provedení tohoto razantního kroku je třeba najít obecný konsenzus, což by bylo nyní, před blížícími se obecními volbami, zřejmě dosti obtížné. O tom, která ze škol bude nakonec uzavřena je navíc potřeba rozhodnout na základě celé řady odborných hledisek. 

"V první řadě prodejnost a využitelnost té školy, která se uprázdní, to je první věc. Druhá věc, aby se hodnotila ekonomika té školy. Kolik nás stojí. Jestli se to vyplatí. Další hledisko – počet dojíždějících žáků. Další hledisko – komfort pro děti. Jak jsou spokojené děti v těch školách, jestli vše mají kuchyně, družinu a jak to funguje. A to už jsou 4 věci, které většinou jdou proti sobě, které jsou na každé škole jiné. A vyberte," naznačil složitost rozhodování starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Uzavření jedné ze sokolovských škol je přesto s největší pravděpodobností neodvratné. Počty zdejších žáků totiž již několik let klesají a ani do budoucna se tento trend zřejmě nezmění. Například k nedávným zápisům totiž přišlo o padesát budoucích prvňáčků méně, než v roce předešlém. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!