2002 – Sokolov: Odhalení pamětní desky židovských obyvatel města (TV Západ)

2002 – Sokolov: Odhalení pamětní desky židovských obyvatel města (TV Západ)
Karlovarský rabín Samuel Abramson a sokolovský starosta Karel Jakobec při slavnostním otevření zrekonstruovaného bývalého hotelu Ohře společně odhalili pamětní desku věnovanou židovským občanům města, kteří v letech 1938 až 1945 se stali obětmi holokaustu.

Na místě, kde se v současné době nachází někdejší hotel, stála před druhou světovou válkou židovská synagoga, kterou stihl podobný osud stovek dalších po celé Evropě. 

"Tato synagoga v Sokolově byla 10. 11. roku 1938 o Křišťálové noci zdrancována a vypálena henleinovskou lůzou, která začala bojovat proti kulturnímu a osvícenému světu," popsal historické události rabín Samuel Abramson. 

Po slavnostním odhalení pamětní desky se hosté přesunuli do sokolovského divadla na představení židovské hry Chatelet v podání divadelního souboru Mamaya & Papaya. Před samotným představením byla ve foyer divadla zahájena výstava mapující projekt vzdělávacího a kulturního centra pražského Židovského muzea nazvaný Zmizelí sousedé. V rámci tohoto projektu se žáci základních a středních škol z celé republiky snažili zmapovat historii židovských komunit v místech, kde žijí. Do projektu se zapojil také teprve patnáctiletý žák sokolovské třetí základní školy Michal Vessel, kterému se díky více než roční práci podařilo na 60 stránkách sepsat historii Židů na Sokolovsku. 

"Přitom když jsem hledal různé informace, data skutečnosti, tak mě zarazil nejvíce fakt, že ještě nikdy nebylo komplexně zpracováno téma židovského osídlení Sokolovska, tak se mi naskytla možnost udělat něco,, co tady ještě není a doplnit prázdné stránky historie našeho kraje," uvedl mladý autor. 

Velkou komplikací se ukázalo být minimum dochovaných písemností a dobových fotografií a rovněž skutečnost, že Sokolov byl po druhé světové válce téměř kompletně nově osídlen. Michalu Vesselovi se přesto podařilo zjistit, že před válkou ve městě žilo zhruba 100 židovských rodin, z nichž se většina před nacismem zachránila útěkem do Ameriky. 

Padesát pět lidí ale i tak skončilo v nacistických vyhlazovacích táborech. Projevy nenávisti vůči židovské obci přitom byly na Sokolovsku do té doby spíše ojedinělé, a i z tohoto důvodu žilo kdysi v samotném městě až 800 židů. 

"Já bych řekl, že přímo na Sokolovsku nedocházelo ani k velkým pogromům, kromě roku 1350, což bylo spíše na Chebsku a Sokolovsko spíše přijímalo ty uprchlíky a lidé zde byli víceméně loajální, takže zde  nevzniklo v Sokolově ani žádné ghetto a židovští obchodníci vlastnili polovinu Starého náměstí. A společně s ostatními se podíleli na rozvoji tohoto regionu, víceméně v přátelském souznění," dodal Vessel.

Výstava k projektu Zmizelí sousedé bude v předsálí sokolovského Městského divadla k vidění do 25. června.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!