2002 – Sokolov: Město zvažuje vytvoření Městské policie (TV Západ)

2002 – Sokolov: Město zvažuje vytvoření Městské policie (TV Západ)
Od 1. ledna příštího roku musí dojít k transformaci sokolovské Pořádkové služby neboť příslušný paragraf Zákona o obcích její další existenci od tohoto data již neumožňuje.

Zdejší Zastupitelstvo tak bude muset v krátké době rozhodnout, zdali se ze současných pěti příslušníků Pořádkové služby stanou terénní přestupkoví pracovníci se značně omezenými kompetencemi nebo zdali v Sokolově vznikne podstatně početnější a samozřejmě také finančně nákladnější Městská policie, která by mohla například vykonávat službu i v nočních hodinách. 


"A pak ta druhá možnost, extrémní, je postupovat jako v Chebu, Karlových Varech, zřídit Městskou policii, která bude mít dvacet lidí a víc, samozřejmě s příslušnými kancelářemi, auty a podobně a počítat s tím, že to bude ročně stát dejme tomu 15 až 20 milionů korun," popsal možnost starosta Sokolova Karel Jakobec. 


Městská policie má teoreticky mít jednoho strážníka na tisíc obyvatel, což by pro Sokolov znamenalo 25členný sbor. Náklady na první rok její existence se odhadují na 17 milionů korun, v dalších letech již pak o něco méně. Provoz Pořádkové služby přitom v současnosti přijde městský rozpočet na necelé dva miliony. 


"Zastupitelstvo si musí říci: Ano, stojí nám za to 15 milionů obětovat, protože se výrazně zlepší pořádek ve městě anebo si řekne, že do toho dá 15 milionů a ono se to nikde neprojeví, protože třeba státní Policie se bude více "flákat", když to přeženu až do toho extrému," namítl Jakobec.


Zastupitelstvo tak bude muset pečlivě zvážit zkušenosti s fungováním městských policií v jiných městech. Stávající Pořádková služba má ve své kompetenci řešení přestupků na majetku města včetně možnosti ukládání pokut. Levnější varianta transformace, tedy zřízení terénních přestupkových pracovníků, by již ale již okamžité pokutování hříšníků neumožnila. Vznik Městské policie by naopak znamenalo podstatné rozšíření kompetencí například i na oblast přestupků, ale pro město by byl finančně daleko náročnější. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!