2002 – Cheb: Tříkrálový průvod tvořilo tisíc koledníků (TV Západ)

2002 – Cheb: Tříkrálový průvod tvořilo tisíc koledníků (TV Západ)
Průvodem dětí oblečených v kostýmech Tří králů byla 2. ledna v Chebu slavnostně zahájena letošní Tříkrálová sbírka. Přestože tento den panovalo takřka arktické počasí, sjela se do města více než tisícovka mladých koledníků z celých západních Čech a sousedního bavorského příhraničí.

Početný průvod Kašparů, Melicharů a Baltazarů, kteří pak v následujících dnech navštěvovali s úředně zapečetěnými kasičkami jednotlivé domácnosti, prošel centrem města do kostela sv. Mikuláše, kde koledníkům požehnali plzeňský biskup František Radkovský a jeho regensburgský kolega Manfred Müller.

"Je to napodruhé, tady u nás, ale bylo to velice překvapivé, jakým způsobem se to setkalo s jakou pozorností, tzn. jak mnoho lidí bylo ochotno přispět a čekali na koledníky až přijdou a děti samy byly tím velice překvapeny a myslím, že pro děti je velice výchovné a důležité, když ony myslí na druhé, nejen na sebe. Když se snaží sbírat pro druhé, pro potřebné. A to je velice důležité," uvedl biskup plzeňský František Radkovský. 

Výtěžek z Tříkrálové sbírky, kterou na území celé republiky pořádá Česká katolická charita, je určen na pomoc lidem v nouzi u nás i v zahraničí. Sedmdesát procent vybraných peněz přitom zůstává v místě konání sbírky a zbylá část je pak použita na financování nejrůznějších humanitárních akcí po celém světě a výstavbu sociálních zařízení Charity. 

"Ten výnos na německé straně je určen pro Čínu, pokud vím. Ale na naší straně má to určení vždy v místech, kde se bude vybírat, kde je to přesně určeno. Má být 70 % ze sbírky v těch jednotlivých místech," potvrdil Radkovský. 

Výtěžek chebské Tříkrálové sbírky, mimochodem vloni se zde mladým koledníkům podařilo shromáždit zhruba 100 tisíc korun, bude z 60 % použit na podporu Domu pro dítě a matku v Aši. Zbylá část pak poputuje do vícečlenných sociálně slabých rodin na zajištění letních prázdninových pobytů pro jejich děti a na financování tradičních Štědrovečerní večeře pro osamělé lidi. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!