2002 – Cheb: Schváleny dvě významné změny při prodejích nemovitostí (TV Západ)

2002 – Cheb: Schváleny dvě významné změny při prodejích nemovitostí (TV Západ)
O dvou podstatných změnách v Zásadách převodů nemovitostí z majetku města rozhodlo na svém poslední zasedání chebské Zastupitelstvo. První z nich se týká nebytových prostorů, které se doposud prodávaly podle zákona č. 72 z roku 1994.

Kupní cena stanovená na základě znaleckého posudku totiž většinou bývala podstatně nižší než u prostorů bytových a neodpovídala situaci na trhu nemovitostí. Od nynějška se tak budou nebytové prostory prodávat za částku odpovídají stonásobku stanoveného měsíčního nájemného oproštěného od případných slev. 

"Pokud ten dotyčný, který bude kupovat, se rozhodne zaplatit celou kupní cenu najednou, má možnost, že mu bude poskytnuta 10% sleva," upozornil místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Druhá ze schválených změn nově upravuje převody bytů zřízených částečně nebo zcela v půdních prostorech, a tom v případě, že kupujícím je osoba, která půdní vestavbu provedla. U těchto prodejů byly doposud problémy s odpočty vložených investic, kdy nakonec často vycházela záporná kupní cena. 

Podle nových pravidel se bude byt v půdních prostorech nyní prodávat za cenu 800 korun za metr čtvereční pokud leží v první nebo druhé a 700 korun za metr čtvereční ve třetí zóně atraktivity, do kterých je město rozděleno. 

"Je třeba si uvědomit, že oni si s tím kupují i pozemek, který je pod tím domem, a že si vlastně kupují i ten půdní prostor. Takže toto je metoda, jak mají něco zaplatit. Je to určitá metoda, je jednoznačná. Je otázka jestli spravedlivá, nespravedlivá, je ale nějaká," dodal starosta Chebu Václav Jakl. 

Obě Zastupitelstvem schválené změny vstoupily ihned v platnost. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!