2002 – Cheb: Odpady se budou platit na obyvatele (TV Západ)

2002 – Cheb: Odpady se budou platit na obyvatele (TV Západ)
Na svém posledním loňském zasedání schválili chebští Zastupitelé novou městskou Vyhlášku o poplatku za likvidaci komunálního odpadu. Přijetí Vyhlášky, podle níž by mělo město za likvidaci odpadů od občanů vybírat paušální poplatek ve výši 500 korun ročně, bylo ale vynuceno Parlamentem v loňském roce schválenou novou legislativní úpravou problematiky odpadového hospodářství.

"Já jsem tam při diskusi o tom materiálu uváděl, že město by nepřistupovalo k této změně kdyby k tomu nebylo nuceno okolnostmi," vysvětlil místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Radnici totiž nový systém plateb za likvidaci odpadů přinese řadu organizačních a technických komplikací a ani ekonomicky není pro město příliš výhodný. Někteří Zastupitelé navíc poukázali na skutečnost, že poplatek se v souladu s novým zákonem vztahuje pouze na osoby, které mají ve městě trvalý pobyt nebo zde vlastní stavbu k individuální rekreaci. V Chebu ale žije velmi početná vietnamská komunita, z níž má drtivá většina členů pouze tzv. dlouhodobý pobyt, a tudíž se placení poplatku na ně nevztahuje. 

Radnice proto doufá, že v krátké době dojde díky chystané poslanecké iniciativě ke změně příslušných ustanovení zákona nebo se v důsledku tlaku obcí změní jejich právní výklad a město bude moci zůstat u starého, zaběhnutého systému plateb. 

"Já rozhodně bych doporučoval, aby používána nebyla," dodal Vanoušek. 

Jestliže ale k žádné změně nedojde, začne nový systém paušálních plateb za likvidaci odpadů platit od 1. dubna letošnÍho roku. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!