2002 – Cheb: Nová vyhláška omezuje provozní dobu v centru (TV Západ)

2002 – Cheb: Nová vyhláška omezuje provozní dobu v centru (TV Západ)
Omezení otevírací doby restaurací, barů, heren a podobných zařízení v lokalitě Kasárního náměstí schválili na svém posledním jednání chebští Zastupitelé. Nová obecně závazná vyhláška je reakcí na dvě protestní petice zdejších obyvatel, kteří si v nich stěžovali na nesnesitelný noční hluk.

Do oblasti Kasárního náměstí se totiž ve večerních hodinách stahují prostitutky, jejich pasáci, pouliční prodejci drog a další kriminální živly. Od 16. září tak budou muset zdejší provozovny zavírat v době platnosti letního času ve 23 hodin a v zimě dokonce již o hodinu dříve. 

Radnice s omezením provozní doby dlouhou dobu váhala, jelikož se jedná o vážný zásah do svobody podnikání, ale nakonec dospěla k závěru, že jiné efektivní řešení nelze momentálně najít. 

"Nakonec je to i podáno tak, že bychom měli vyhodnotit tu situaci po nějaké době a uvidíme, jak se projeví, do jaké míry pomůže. Samozřejmě ten názor, že vytlačí to do jiné lokality se také objevil. Všechno může být pravda, ale já to sice nepředpokládám, spíše si myslím, že to bude jako určitý příklad, a že v těch jiných lokalitách si to pohlídají," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Nová omezující vyhláška se vztahuje na celé Kasární náměstí, část ulic Kamenná a Komenského, na ulice Kollárova, Mikulášská, Cechovní, Smetanova, Balthazara Neumanna a na Kostelní schody. Za její porušení přitom hrozí velmi přísné sankce. 

"To je vlastně vyhláška, která vychází ze zákona o ochraně zdraví. Tím je možné i do toho zapojit i instituce státní a ty sankce jsou velmi tvrdé," potvrdil Jakl. 

Za překročení otevírací doby je tak možné uložit pokutu až do výše 2 milionů korun, při opakovaném porušení lze pak dokonce provozovnu úředně uzavřít. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!