2002 – Cheb: Knihovna představuje japonskou literaturu (TV Západ)

2002 – Cheb: Knihovna představuje japonskou literaturu (TV Západ)
Návštěvníci chebské knihovny mají opět zhruba po roce možnost blíže se seznámit s kulturou Země vycházejícího slunce. Zdejší knihovnice ve spolupráci s chebskou pobočkou Česko-japonské společnosti připravili výstavu japonské literatury a knih o Japonsku.

"Jak naučnou, tak beletrii, překlady, máme tu dokonce takovou vzácnost, knihu, kterou napsala japonská císařovna Mičiko, protože japonský císařský pár byl letos v červenci u nás v České republice na neoficiální návštěvě. Tak vystavujeme knihu, kterou císařovna napsala. A máme tu další pozoruhodnost. Dvě antologie japonských haiku. To je poměrně málo známá, ale v Japonsku velmi rozšířená básnická záležitost. Haiku se v Japonsku píše několik století. A dokonce i dnes v televizi jsou pořady, do kterých posílají diváci své haiku a tam se čtou a komentují," popsala Marie Mudrová z chebské knihovny. 

Všechny vystavené knihy pocházejí z vlastního fondu chebské knihovny, který obsahuje několik desítek knih o této asijské zemi. Výstavu slavnostně zahájila přední česká japanoložka Věra Hrdličková, která při této příležitosti knihovny věnovala bibliografii knih a přednášek, které o Japonsku společně se svým manželem za 52 let společného života napsali. 

"Literatura je velice součástí života a Japonci jsou velcí čtenáři. Když jedete metrem nebo jakýmkoliv dopravním prostředkem vidíte, jak jsou zabořeni do knih, takže i znají naší literaturu, Hrabala například. Jejich takovým idolem je Kafka," přiblížila spisovatelka a překladatelka Věra Hrdličková.

Na vernisáž výstavy poté navázala přednáška Dr. Hrdličkové nazvaná Smích je mým řemeslem, v jejímž průběhu se mohli posluchači seznámit s jedním z nejvýraznějších žánrů tradičního japonského vypravěčského umění. 

"Jsou to krátké, humorné příběhy. A vypravěčské umění, které ve většině vyspělých zemí už zaniká pod vlivem televize a rozhlasu, ale my jsme ho ještě v Japonsku zažili v plném rozkvětu," dodala Hrdličková. 

Výstava japonské literatury bude ve foyer půjčovny pro dospělé k vidění až do konce listopadu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!