2001 – Ostroh: Hrad Seeberg se o víkendu ocitl ve středověku (TV Západ)

2001 – Ostroh: Hrad Seeberg se o víkendu ocitl ve středověku (TV Západ)
Hrad Seeberg v Ostrohu u Františkových Lázní zažil o uplynulém víkendu dvoudenní výlet do středověku. V rámci akce nazvané Vítejte ve středověku byl v sobotu i v neděli pro návštěvníky hradu připraven bohatý celodenní program.

„Je to zaměřené na středověk. Dá se ale říci, že trochu volněji. Je to spíše pro určité odlehčení, aby se divák pobavil, a to nejen vystoupením šermířů. Rodiče s dětmi mohou vidět pohádky, ochutnat medovinu či si koupit nějakou keramiku. Není to přesně vyhraněný středověk, ale jaksi volné téma, do kterého se vejde i něco navíc, něco jiného,“ uvedl kastelán hradu Ivan Doležal.  

Po oba víkendové dny mohli všichni příchozí zhlédnout vystoupení skupiny historického šermu Rytíři Černé věže, Dračí dech a Discordia. Pro nejmenší návštěvníky hradu pak byla připravena čapkovská pohádka Povídání o pejskovi a kočičce v podání chebských herců. 

Na Seebergu ale nechybělo ani menší historické tržiště s ukázkami uměleckých řemesel, vystoupení skupiny historické hudby Arca music či žonglérský program členů loutkového divadla Kaše a párek. 

Dvoudenní výlet do středověku byl součástí bohatého letního programu, který o těchto prázdninách na Seebergu probíhá. 

„Hrad je sám o sobě zajímavý a kromě běžné prohlídky, kterou návštěvník může vidět prakticky po celou sezonu, chceme hrad oživit i různými akcemi, aby zde mohl např. vidět středověké dny, sochařské sympozium – jak sochaři vytvářejí různé dřevěné sochy. Bylo tady také i odpoledne v country stylu, hrnčířský víkend, kde návštěvníci měli možnost vidět práci na hrnčířském kruhu a spoustu zajímavé keramiky,“ vyjmenoval proběhlé akce kastelán. 

Přestože Seeberg patří mezi menší historické památky, takže např. hradu v Lokti nemůže svojí návštěvností konkurovat, podařilo se organizátorům akce Vítejte ve středověku na hrad v průběhu víkendu přitáhnout zhruba tisícovku nakonec spokojeně odcházejících návštěvníků.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!