2001 – Cheb: Vysokoškoláci ZČU doučují malé školáky (TV Západ)

2001 – Cheb: Vysokoškoláci ZČU doučují malé školáky (TV Západ)
Již od půlky října probíhá v prostorách chebské ekonomické fakulty doučování žáků z prvních až pátých tříd základních škol. Tento projekt, který má pomoci především dětem ze sociálně znevýhodněných rodin, je společným dílem města a chebského Centra dobré vůle. Šestnáct asistentů, resp. převážně asistentek z řad Ekonomické fakulty zde každé odpoledne pomáhá skupince školáků překonat problémy se zvládáním běžného učiva prvního stupně základní školy.

Učíme se Český jazyk, Matematiku, píšeme na tabuli. A někdy můžeme hrát hry – píšeme, ukryjeme to, a někdo to musí uhádnout," popsaly děti. 

Projekt doučování byl původně koncipován pro skupinu 12 dětí z náhodně vybrané 2. ZŠ v Chebu. Postupem času ale dobrovolně přicházeli další a další zájemci o pomoc s učivem, a to i z jiných škol, až se jejich počet rozrostl na současných 38. Děti, které jsou vždy po dvou až třech přiřazeny k jedné asistentce, docházejí na Fakultu jednou týdně na dvě hodiny. 

"Třídní vyučující spolupracují, my máme takové notýsky, pomocí kterých si předáváme zprávy. Takže paní učitelky ve škole vědí, čemu se tady děti učily, a my zase zpětně víme, co to dítě potřebuje," vysvětlila ředitelka chebského Centra dobré vůle Hana Růžičková.

Tento, v republice ojedinělý projekt, je financován z prostředků Ministerstva vnitra, konkrétně z jeho Programu prevence kriminality. 

"Je to zaplaceno do konce roku a pochopitelně příští rok budeme další projekt," uvedla manažerka prevence kriminality Městského úřadu v Chebu Markéta Pagáčová. 

Aby mohl projekt pokračovat i po 1. lednu příštího roku, případně byl rozšířen i na další chebské základní školy, snaží se město získat peníze i z dalších dotačních titulů. Rovněž Centrum dobré vůle oslovilo řadu subjektů, například Nadaci pro rozvoj občanské společnosti a pokračování projektu je ochotno podpořit i z peněz získaných vlastních aktivit. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!